Facebook Pixel

WONEN EN WERKEN IN SPANJE. 

Alles wat u moet weten

Hoewel Europese burgers zich vrij kunnen bewegen binnen het Schengengebied en geen visum nodig hebben, kunnen degenen die in Spanje willen wonen en werken veel voordeel halen uit de nieuwe belastingregeling voor expats, die is opgenomen in de nieuwe wet op startende ondernemingen en die betrekking heeft op de zogenaamde digitale nomaden.

Sinds 1 januari 2023 kunnen niet alleen werknemers en administrateurs (nu met minder beperkingen) gebruik maken van deze regeling, maar ook mensen die zelfstandig een economische activiteit uitoefenen, zoals zelfstandigen en ondernemers. De regeling geldt ook voor familieleden van de belastingplichtige.

De wet op de inkomstenbelasting (IRPF) bevat een speciale regeling voor werknemers die naar Spaans grondgebied uitwijken. Zij kunnen hun verblijfsvergunning in Spanje verkrijgen als digitale nomaden en gedurende maximaal zes opeenvolgende jaren belasting blijven betalen – het jaar van verwerving van het digitale nomade visum en de daaropvolgende vijf jaar als niet-ingezetene.

Op die manier worden zij in Spanje belast voor hun inkomsten uit werk en economische activiteiten wereldwijd, tegen een vast belastingtarief van 24% (47% vanaf 600.000 euro).

WIE KAN VAN DEZE REGELING PROFITEREN?

 

  • Werknemers of zelfstandigen die hun beroep op afstand kunnen uitoefenen.
  • Personen die een economische activiteit als ondernemer uitoefenen in Spanje en hooggekwalificeerde professionals die diensten verlenen aan opkomende bedrijven of die zich bezighouden met opleiding, onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

ALGEMENE VEREISTEN OM TOEGANG TE KRIJGEN TOT DE NIEUWE REGELING

  • De afgelopen 5 jaar geen inwoner van Spanje zijn geweest.
  • Een inkomen van minimaal 25.000 euro per jaar voor de aanvrager.
  • Een aanvullend inkomen van 9.500 euro per jaar voor de echtgenoot of elk gezinslid.
  • Een in Spanje lopende ziektekostenverzekering met een minimale geldigheidsduur van 1 jaar.
  • Geen strafblad hebben
  • Drie jaar werkervaring of een diploma hoger onderwijs kunnen aantonen

Voor werknemers en niet voor zelfstandigen:

  • Bedrijf dat ten minste één jaar bestaat
  • Contract met het bedrijf met minimaal 3 maanden anciënniteit, tenzij het contract met een Spaans bedrijf is en in dat geval is anciënniteit niet vereist.
  • Brief van het bedrijf waaruit blijkt dat de werknemer op afstand kan werken.

Voor zelfstandigen:

  • Een commerciële relatie met klanten aantonen voor een periode van minimaal 3 maanden.
  • Het inkomen moet voor ten minste 80% afkomstig zijn van niet-Spaanse bedrijven.

Vast belastingtarief van 24% (47% vanaf 600.000 euro)

HOE AANVRAGEN?

Deze procedure wordt uitgevoerd door het verstrekken van bepaalde documentatie aan de Spaanse sociale zekerheid.  Veel advocatenkantoren bieden via hun kantoren adviesdiensten aan om de procedure te vergemakkelijken en ervoor te zorgen dat alles correct verloopt.

ANDERE VOORDELEN VAN WERKEN IN SPANJE

Naast de fiscale voordelen die lagere belastingafdrachten met zich meebrengen, zijn er nog andere zeer aantrekkelijke factoren om in Spanje te wonen en te werken:

Kwaliteit van leven. Spanje is volgens de OESO het tweede land ter wereld op het vlak van levensverwachting.  De eetgewoonten, dankzij het mediterrane dieet, en het milde klimaat dragen hiertoe bij. Veiligheid, het mediterrane klimaat en goede gezondheidsindicatoren, naast andere factoren, maken het land een favoriete bestemming voor expats om te wonen en te werken.

Gezondheidszorgsysteem. De toegang tot het gezondheidsstelsel is universeel, wat buitenlandse werknemers en ontheemden vrijwel dezelfde gezondheidsdiensten garandeert als Spaanse burgers.

Internationaal onderwijs. Er zijn meer dan 40 internationale scholen in de regio’s waar onze projecten beschikbaar zijn.  Daarnaast zijn er openbare en particuliere scholen met speciale programma’s met vakken in het Engels en tweetalig onderwijs.

Internetdekking en netwerksnelheid. Spanje is een van de best gepositioneerde landen op het gebied van glasvezel- en 5G-connectiviteit, dankzij de ontwikkeling van de digitale infrastructuur en de voortdurende uitbreiding van glasvezellijnen.

Coworking-ruimtes. Naast de talrijke particuliere en openbare bedrijvencentra in de meeste gemeenten waar onze producten te vinden zijn, behoren coworkingruimtes in veel nieuwe promoties tot hun gemeenschapsvoorzieningen.

Als u klaar bent om aan uw droom van wonen en werken in Spanje te beginnen, kunnen wij u helpen de ideale locatie te vinden.